Dag 48 de toerist uithangen.
6 maart 2025 - Takayama, Japan
We gaan vandaag de standaard bezienswaardigheden langs van Takayama. 'S morgens een wijkje vol met tempels (Boedhistisch) en schrijnen (Shinto). Het is even zoeken maar al snel rijgen we de ene tempel aan de andere schrijn. Vele met een kerkhof ernaast en allemaal tegen een berg aan gelegen. Na tien van die gebouwen die allemaal dicht en verlaten in de sneeuw liggen heb ik het wel gezien. In Tokio waren die tempels leuker omdat ze open waren en in sommige zelfs een dienst bezig was. En omdat de zon scheen bij 17 graden, dat helpt ook. Na twee uurtjes klimmen en lopen gaan we naar het koffietentje in de hoofdstraat dat we gisteren toevallig vonden. Heerlijke koffie in een minitentje. Dan lopen we in drie kwartier naar een openluchtmuseum(pje) met zogenaamde Gassho huizen: eeuwenoude houten huizen met dikke rieten daken. Onze oude buurman, die rietdekker is, zou zich schamen als hij de staat van de rieten daken zag. Helemaal vol met mos en gaten. Het park is wel mooi aangelegd en in de zomer is het vast heel schattig, maar wij zijn er in een uurtje doorheen, ook omdat een aantal paden in de winter is afgesloten.
Ook grappig, op een gegeven moment zien we een gebouw met hele hoge deuren en een tekst over optochten. Dat doet ons denken aan Malaga waar ze elk jaar een processie hebben waarin ze die enorme tronen met heiligenbeelden rondsjouwen. Elke troon wordt bewaard in een loods met hele hoge deuren en dat is hier dus net zo. Hier staan er in zo'n loods (1 van elke vereniging die meedoet) een houten kar die schitterend is gelakt, gepolijst en verder verfraaid. Twee keer per jaar komen ze naar buiten. Tijdens het voorjaar- en najaarsfestival.
Even wat generaliserende observaties na een weekje Japan: Al eerder gezegd, maar alles is zo netjes schoon en onderhouden, zelfs hier in de oude sneeuw. Nergens troep op straat en nergens auto's langs de kant geparkeerd. Japanners dragen geen spijkerbroeken. Mannen hebben onopvallende donkere kostuums aan en meisjes (korte plooi) rokken of broeken en jassen van mooie stoffen. Ze hebben wel hele lelijke grove schoenen of laarzen aan liefst met hele grove en dikke zolen waarmee ze ontzettend sloffen. Ongeveer 30% van de mensen draagt een mondkapje op straat, en in winkels en achter balies draagt iedereen een mondkapje. Meisjes (en ook jongens maar minder op gelet) hebben een mooie gave huid, puistjes zie je niet of nauwelijks. Iets te maken met het soort eten?
Er is intussen een gure wind opgestoken die de gevoelstemperatuur naar -4 duwt. Na een hele dag buiten en 13,5 km lopen zijn we door en door koud en dus tijd voor een rondje hete baden en sauna want dat heeft ons hotel. Niet zulke mooie bad kimono's als bij het vorige hotel, maar lekker warm en rozig zijn we wel.
Eten buiten de deur is best wel goedkoop, Voor €35 - €60 met z'n tweeën incl wijn kun je goed eten. Maar vanavond bezondigen we ons aan de lokale specialiteit: Wagyu vlees. Dus zijn we het dubbele (€ 120,--) kwijt voor 10 stukjes van het super malse en smakelijke vlees. Vroeg naar bed want morgen drukke dag.