Dag 50, 51 Kyoto
Ik denk dat we in een vakantie nog nooit zo lang achter elkaar in steden zijn geweest. Normaal verblijven we op het platteland en gaan soms een dagje naar een stad, maar nu zijn we al ruim een week (het lijkt veel langer) in steden.
Kyoto lijkt veel drukker dan Tokio. De straten zijn net zo breed, maar er zijn veel meer auto's. Misschien is het openbaarvervoer hier minder goed. Zaterdag is het droog maar koud (graad of 7) en gaan we fietsen. Aki is onze gids er we zijn de enigen dus dat is wel makkelijk. Ook wel goed, want heel goed te verstaan is hij niet en het is een heel verschil met spraakwaterval Vladimir in Tokio.
In Takayama vonden we dat we wel voldoende tempels hadden gezien voor deze reis, maar hier hebben ze tempels 2.0. Het eerste complex ligt vlak achter ons hotel en is gigantisch en van binnen heel mooi vol met goud en houtsnijwerk. Gaan we morgen nog nauwkeurig bekijken.
Door de Geisha wijken, naar het voormalige keizerlijke paleis. Groot, groter grootst. Dat fietsen is wel een vrijgevochten bende hier, want je mag op de rijbaan naast de auto's, maar je mag ook op het trottoir. En dat laatste doen ze dan weer in twee richtingen en de voetgangers houden hier ook niet echt links, dus het is een rommeltje waar je als fietser tussendoor moet laveren. We mogen de fietsen 's middags houden, dus we gaan op eigen gelegenheid nog wat door de stad, tot we het koud krijgen en even gaan opwarmen in het hotel.
We hadden een restaurantje gezien waar we naar toe gaan, maar helaas geen plek. O ja, het is zaterdagavond en er zijn meer mensen in Kyoto. Er zijn heeel veel meer mensen in Kyoto, zeker in de wijken rond het station.
Zondag schijnt de zon en is het 11 graden. We lopen naar de Pagode met veel grote oude gebouwen. Bij al die complexen die dateren van 700 - 900, wordt achteloos vermeld dat ze vier of vijf keer zijn vernield door brand (bliksem) of aardbevingen, maar dat ze elke keer opnieuw zijn opgebouwd. Sommige complexen hebben ook mooie tuinen. Die zijn nu nog kaal, maar de bloesem begint te komen. Als over een paar weken alle bomen in bloei staan moet het echt heel mooi zijn.
Na het herbezoeken van het tempelcomplex van gisteren gaan we naar een markt, wat een galerij koopgoot blijkt te zijn. We willen stikkers kopen voor Tess, liefst met de afbeelding van een prinses. Maar ja in wat voor winkel hebben ze zoiets? Nou in een speciaalwinkeltje hebben ze niets anders. Maar geen boek vol met stikkers voor € 2,-- maar hele speciale stikkers apart verpakt die per stuk nog meer kosten. Nou ja we hebben er een paar.
We eten een ijsje in de zon, staand dat wel, want terrassen hebben ze niet in. Japan. Zodra de zon te voorschijn komt komen ook de parasolletjes te voorschijn, zelfs bij 11 graden. Je mag blijkbaar geen zonnestraal op je krijgen.
Dat de straten zo geweldig schoon zijn is opmerkelijk omdat er nergens prullenbakken zijn. Die zijn eind vorige eeuw allemaal weggehaald uit angst voor een terroristische aanval. Mensen nemen dus alle rotsooi mee naar huis en gooien het daar weg. Doen wij ook netjes. We hebben ook in die week geen enkele zwerver of dakloze gezien. Of die er ook echt niet zijn moet ik nog eens opzoeken.
Mary van der Peet:9 maart 2025Waowww, wat een verwennerij voor Tess,...een wel heeel speciale prinsessen-sticker. 👍😃. En wat een pracht en praal in al die gebouwen zeg, je weet gewoon niet waar je kijken moet....een bijzondere ervaring hoor. Lfs, 🥰
Tara:10 maart 2025Tess is er vast heel blij mee binnenkort. Veel plezier deze laatste dagen!