Dag 11 Het is niet voor niets zo groen

29 januari 2025 - Papeete, Frans-Polynesië

De dagelijkse routine begint met een paar baantjes in het zwembad en daarna naar de kleine supermarket op 3 minuten lopen. Dat lopen doe je dan wel langs de tweebaans weg die rond het eiland loopt. Naast de rijbaan is een strookje voor  fietsers en voetgangers, maar ruim is het allemaal niet en verkeer maakt veel herrie op een halve meter afstand. We halen  croissantjes en vers stokbrood en al snel halen we als echte Fransen ook voor de lunch weer een nieuw exemplaar want dan is het ochtendbrood taai. We ontbijten en gaan met de auto op pad naar de botanische tuinen. Aan de ene kant de zee en de andere kant een strook van een paar honderd meter en dan begint de berg. Tahiti is een puntje in de onmetelijke oceaan, want om ons heen is het duizenden kilometers voor je echt land hebt. Het bruikbare deel van Tahiti bestaat eigenlijk uit een strook van enkele honderden meters breed en 130 km lang rond het eiland. Overal staan bordjes met advies waar je naartoe moet vluchten bij een tsunami, maar dat komt neer op: ren de berg op!. Je ziet wel enkele huizen tegen de bergen aan, maar meestal is het zo steil dat er geen wegen en huizen mogelijk zijn. Er zijn niet veel restaurantjes tussen de weg en de zee voor koffie, maar op een zeker moment is er toch een. Hoewel ze om 11:30 al vol zitten met eters mogen we ook een tafeltje pakken voor twee koffie. De tent wordt gerund door een stel middelbare dames die lachend en babbelend hun werk doen. Bij de koffie zitten twee heerlijke macarons (hoezo Frans) en als ik zeg hoe lekker ze zijn krijgen we er du moment nog drie. De natuur is overweldigend met overal bomen met kleurige bloemen en vruchten. Regelmatig drijft een regenbui over, soms met een donderklap, maar de buien duren maar kort en het blijft 28 graden. Een heel groeizaam weertje dus. De botanische tuin is gesloten voor onderhoud, maar ernaast is een watertuin met net zulke overweldigende natuur. Keurig aangelegd en onderhouden en gratis toegankelijk, bijzonder.

Botanische tuin 2botanische tuinBloem

Om 15:00 zijn we weer thuis en gaan lezen over het Japan-deel van onze reis, want het reisbureau heeft de beschrijving (en de factuur) gestuurd. Dat lijkt wel een heel andere ervaring te worden dan dit makkelijke rustige tropische gekeutel hier. We eten thuis wat en drinken voor het eerst een wijntje.

Zonsondergang zwembad

1. Edith:
    29 januari 2025
    Wat een lekkere dagen. Zon zee, stokbrood en tot slot een Frans wijntje? Blijf lekker genieten.
  2. Claudi:
    29 januari 2025
    Zo dat is echt genieten, even wat anders dan -20. Ziet er geweldig uit, en het is helemaal zen....wat een prachtige omgeving
  3. Nanda:
    31 januari 2025